Volg een Elektrotechniek Opleiding via een BBL-traject
Neem contact op
Inhoudsopgave
Een opleiding in de elektrotechniek bied je de mogelijkheid om kennis en vaardigheden op te doen in alle voorkomende werkzaamheden in de snel groeiende elektrobranche. Of je nu geïnteresseerd bent in een opleiding op MBO of HBO niveau of nieuw bent in de branche en je kennis wilt vergaren via een BBL-traject dan bereidt deze opleiding je optimaal voor op een mooie carrière in deze sector.
In dit artikel lees je wat een elektrotechniek opleiding inhoudt, welke niveaus en specialisaties mogelijk zijn en wat de voordelen zijn van de verschillende opleidingsvormen.
Wat is een elektrotechniek opleiding?
Elektrotechniek is het bestuderen en toepassen van elektriciteit en elektromagnetische velden. Het vakgebied is breed en omvat werk aan verschillende elektrische systemen. Denk aan lichtinstallaties, stroomvoorziening en industriële systemen.
In de bouw kun je bijvoorbeeld werken aan het aanleggen van alle voorkomende elektrotechnische installaties zoals het plaatsen van armaturen, aanleggen en aansluiten van schakelmateriaal en het aanleggen van brandmeld, data- en zwakstroominstallaties. Maar je kunt ook werken aan laadpalen voor elektrische auto’s of het installeren van groene energiesystemen.
Een elektrotechniek opleiding leert je alles over deze systemen. Hoe je ze ontwerpt, installeert, onderhoudt en repareert.
Toepassingen
De toepassingen van elektrotechniek zijn overal om ons heen. Zonder elektriciteit zouden we geen verlichting hebben, geen verwarming en zouden onze communicatiesystemen niet functioneren. Dit maakt elektrotechniek een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven.
Het vakgebied omvat verschillende belangrijke secties:
- Elektronica
- Energieopwekking
- Telecommunicatie
- Automatisering
Door het volgen van een opleiding elektrotechniek doe je veel kennis en vaardigheden op. Je leert bijvoorbeeld om elektrotechnische tekeningen te lezen en te interpreteren, waardoor je elektrische systemen kunt ontwerpen en installeren.
Je ontwikkelt ook praktische vaardigheden die je kunt toepassen in de praktijk, zoals het installeren van schakelmateriaal en het ontwerpen van elektrotechnische installaties.

BOL MBO niveau elektrotechniek opleidingen
Een full-time klassikale (BOL) MBO-niveau opleiding elektrotechniek vormt een goede basis om aan de slag te gaan met elektrotechnische installaties. Of je nu aan de slag wilt als monteur elektrotechnische installaties of je verder wilt specialiseren, er is altijd een passende MBO-opleiding beschikbaar.
Niveaus van MBO elektrotechniek
MBO elektrotechniek opleidingen zijn beschikbaar in MBO-niveau 1 tot en met 4, waarbij elk niveau andere toelatingseisen heeft.
Een voorbeeld van een MBO-niveau 2 opleiding is de opleiding tot Monteur Elektrotechnische Installaties, waarvoor geen specifieke vooropleidingseisen gelden. Deze opleiding is ideaal als je de basisprincipes van elektrotechniek wilt leren en daarna direct aan de slag wilt in de praktijk.
De MBO-niveau 4 opleiding tot Technicus Elektrotechniek is diepgaander. Hier leer je meer over infratechniek, het oplossen van storingen, distributienetten en managementvaardigheden.
Specialisaties binnen MBO elektrotechniek
Binnen de MBO elektrotechniek opleidingen zijn er verschillende specialisaties mogelijk. Zo kun je je bijvoorbeeld richten op industriële installaties, gebouwgebonden installaties, elektronische installaties, domotica of duurzame energie. Deze specialisaties bieden je de mogelijkheid om je vaardigheden en kennis in specifieke gebieden van de elektrotechniek verder te ontwikkelen.
Een populaire specialisatie is de opleiding tot Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Deze opleiding richt zich op complexere elektrotechnische installaties en biedt een diepgaand inzicht in verschillende technische toepassingen.
Door te kiezen voor een specialisatie kun je je onderscheiden in de arbeidsmarkt en specifieke carrièrepaden volgen.

Voordelen van een MBO elektrotechniek opleiding
Een van de grootste voordelen van een MBO elektrotechniek opleiding is de praktische ervaring die je opdoet. Tijdens de opleiding leer je niet alleen de theorie, maar pas je deze ook toe in de praktijk door middel van stages en leerwerkplekken.
De vraag naar elektrotechnisch specialisten is in Nederland de afgelopen jaren enorm gestegen, wat de baankansen verder vergroot.
MBO BBL elektrotechniek opleidingen
Een BBL-opleiding elektrotechniek combineert werken en leren, waardoor je praktische ervaring opdoet terwijl je studeert. Zo’n opleiding is ideaal voor mensen die de arbeidsmarkt willen betreden zonder hun studie volledig te onderbreken.
JS Groep werkt samen met partners die een leerwerktraject aan kunnen bieden aan studenten die graag een BBL MBO-opleiding in elektrotechniek willen doen.

Hoe werkt een BBL elektrotechniek opleiding?
Een BBL-opleiding houdt in dat je een tot twee dagen per week naar school gaat en de rest in de praktijk bij een leerwerkbedrijf praktisch bezig bent. Hierdoor kun je de opgedane kennis uit het klaslokaal direct in de praktijk toepassen.
Tijdens een BBL-opleiding heb je een werkplek nodig bij een aangeschreven leerwerkbedrijf. Zij zullen je een begeleider toewijzen die ervoor zorgt dat de praktijkervaring die je opdoet, overeenkomt met het opleidingscurriculum.
Voordelen van BBL elektrotechniek
Een van de grootste voordelen van een BBL-opleiding elektrotechniek is dat je leert en tegelijkertijd een salaris verdient. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die niet fulltime willen studeren, maar wel hun carrière in de elektrotechniek willen starten of verbeteren.
Daarnaast krijg je tijdens je opleiding praktische ervaring bij bekende bedrijven, wat je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Het combineren van werken en leren zorgt ervoor dat je niet alleen de theorie beheerst, maar ook de praktijk.
Voorbeelden van BBL elektrotechniek werkzaamheden
De werkzaamheden die je gaat doen omvatten het installeren van alle voorkomende elektrotechnische installaties. Ook ga je leren hoe je een veilige stroomvoorziening in diverse omgevingen kunt creëren.
Je leert bijvoorbeeld hoe je elektrische installaties moet testen en in gebruik moet nemen. En hoe je storingen effectief kunt diagnosticeren en oplossen. Dit maakt je na het afronden van je opleiding direct inzetbaar in de beroepspraktijk.
HBO elektrotechniek opleidingen
Een HBO-opleiding elektrotechniek biedt een meer theoretische benadering van het vakgebied. Na het afronden van deze opleidingen krijg je een erkend HBO bachelordiploma. Hiermee ben je voorbereid voor leidinggevende en gespecialiseerde functies binnen de elektrotechniek.
Waarom kiezen voor HBO elektrotechniek?
Met een HBO-opleiding word je goed voorbereid op diverse technische functies met zowel theoretische als praktische kennis. De focus ligt niet alleen op het leren van praktische vaardigheden, maar ook op het ontwikkelen van analytische en probleemoplossende capaciteiten.
Het volgen van een HBO-opleiding is dan ook een slimme keuze voor iedereen die zijn carrière naar een hoger niveau wil tillen. Het bied je immers de mogelijkheid om je verder te specialiseren en je te onderscheiden in de arbeidsmarkt.
Specialisaties binnen HBO elektrotechniek
Binnen de HBO elektrotechniek opleidingen zijn er diverse specialisaties mogelijk. Populaire richtingen zijn Mechatronica, Duurzame Technologie, Technische Bedrijfskunde en Domotica. Deze specialisaties bieden diepgaande kennis en vaardigheden in specifieke gebieden van de elektrotechniek en bereiden je voor op gespecialiseerde functies.
Andere specialisaties binnen HBO elektrotechniek zijn Embedded Systems Engineering en Gebouwgebonden Installatietechniek. Deze richtingen bieden je de mogelijkheid om je te richten op de ontwikkeling en implementatie van geavanceerde technologieën in diverse sectoren.
Carrièremogelijkheden na HBO elektrotechniek
De elektrotechnische sector is voortdurend in ontwikkeling. Hierdoor heb je na het afronden van een HBO-opleiding elektrotechniek verschillende carrièremogelijkheden. Zo kun je in verschillende sectoren terecht in functies als systeem engineer, projectleider of technisch manager.
Het gemiddelde startsalaris voor iemand met een HBO elektrotechniek opleiding is € 3500 bruto per maand. Dit maakt een carrière in de elektrotechniek niet alleen aantrekkelijk vanwege de interessante werkmogelijkheden, maar ook vanwege de goede financiële vooruitzichten.
Korte cursussen en bijscholing in elektrotechniek
Naast volledige opleidingen zijn er ook korte cursussen en bijscholing beschikbaar voor professionals in de elektrotechniek. Deze cursussen zijn ontwikkeld om snel specifieke vaardigheden en kennis bij te scholen die direct toepasbaar zijn in de praktijk.
Populaire Korte Cursussen
Populaire korte cursussen in elektrotechniek zijn onder andere ‘Elektrotechniek voor huis en utiliteit – basis’. Deze 4-daagse cursus biedt een introductie over de basisprincipes van elektrotechniek met praktische oefeningen. Zo’n cursus is ideaal voor mensen die snel de basis willen leren en toepassen.
Een andere populaire cursus is ‘Elektrotechnisch tekening lezen’, waarbij je leert om elektrotechnische tekeningen en schema’s te interpreteren. Dit is een essentiële vaardigheid voor iedereen die werkzaam is in de elektrotechniek en die zich verder wil ontwikkelen in didactische vaardigheden.
Daarnaast zijn er cursussen zoals ‘Inspectie huis- en utiliteitsinstallaties’, waarmee technici leren om elektrische installaties te inspecteren en rapporten op te stellen. Deze cursussen helpen professionals om hun vaardigheden up-to-date te houden en zich aan te passen aan de laatste ontwikkelingen in de elektrotechniek.
Bijscholing voor technici
Bijscholing is voor technici belangrijk om hun vaardigheden en kennis op peil te houden. Duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie worden steeds belangrijker. Als techneut moet je je blijven ontwikkelen om deze nieuwe technologieën te kunnen toepassen.
Bijscholingsprogramma’s bieden praktijksessies aan, waarin je leert om storingen effectief te diagnosticeren en op te lossen. Dit zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste technieken en veiligheidsrichtlijnen.

Vind de juiste elektrotechniek opleiding voor jou
Het kiezen van de juiste elektrotechniek opleiding is een belangrijke stap in je carrière. Door een opleiding te kiezen die aansluit bij je persoonlijke interesses en vaardigheden blijf je gemotiveerd.
Persoonlijk studieadvies
Persoonlijk studieadvies kan helpen om een passende elektrotechniek opleiding te kiezen. Opleidingsadviseurs bieden ondersteuning door vragen te beantwoorden en beschikbare opties uit te leggen. Dit helpt je om een weloverwogen keuze te maken die past bij je carrièredoelen en persoonlijke voorkeuren.
Daarnaast kunnen opleidingsadviseurs je helpen bij het vergelijken van verschillende opleidingen en het vinden van de beste match. Dit zorgt ervoor dat je de opleiding kiest die het beste aansluit bij jouw ambities en interesses.
Oriëntatie en open dagen
Door het bezoeken van open dagen krijg je inzicht in verschillende opleidingen. Tijdens deze dagen kun je de sfeer proeven, praten met docenten en studenten en meer te weten komen over de inhoud van de opleidingen door middel van mondelinge communicatie.
Meeloopdagen bieden je echte ervaring, zodat je beter begrijpt wat je kunt verwachten van de opleiding. Door een dag mee te lopen met een huidige student kun je beter bepalen of de opleiding bij je past.
BBL-opleiding elektrotechniek met JS-Groep
Via JS kan je aan de slag met een BBL-opleiding elektrotechniek. We werken samen met erkend leerbedrijven (onze opdrachtgevers) en Regionale Opleidingscentra’s (ROC) en kunnen je dus ondersteunen in het praktijkgedeelte van de opleiding.
Met behulp van ons leerwerktraject word je opgeleid, terwijl je de theorie al in de praktijk uitvoert. Zo kan je werk, een betaalde opleiding en salaris combineren.
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of bekijk onze vacatures om te zien welke functies we momenteel open hebben staan.
Wat anderen leuk vonden
Loodgieter Opleiding Volgen en Direct Aan De Slag
Je hebt in Nederland in principe geen opleiding nodig om loodgieter te worden. Het is een beroep dat je zonder opleiding kunt uitvoeren, maar een opleiding is wel aan te raden. Met een loodgieter opleiding leer je de kneepjes van het vak, zowel in theorie als in de praktijk. In dit artikel leggen we uit...
Meer lezen
Jouw Installatietechniek Opleiding voor een Succesvolle Carrière
Wil je in de installatietechniek werken, maar weet je nog niet precies wat een installatietechniek opleiding inhoudt? In dit artikel lees je wat je kunt verwachten van een opleiding in de installatietechniek, de verschillende niveaus en hoe JS Groep je kan helpen. Of je nu aan het begin staat of wilt doorgroeien in de techniek,...
Meer lezen
Opleiding Elektromonteur: Zo Start je in de Elektrotechniek
Elektrotechniek is overal om ons heen. Van verlichting en stopcontacten tot ingewikkelde installaties in bedrijven en ziekenhuizen. Elektromonteurs zorgen ervoor dat alles werkt. Lijkt het je interessant om met elektriciteit te werken en storingen op te lossen? Dan is een opleiding tot elektromonteur iets voor jou! Werken met elektriciteit is echter niet zonder risico’s. Daarom...
Meer lezen